Inloggen
Lid
ww

Vergeten? Klik hier

Code aanvragen op [email protected]

  

 


 


Het ICC-comité ondersteunt
deze KNHB-campagne
van harte
terug naar vorige scherm

ICC in Cuba: ICCuba!
25-2-2017  | 

Bij elk lustrum selecteert het ICC comité in samenwerking met de KNHB en sportontwikkelingsproject in een land waar de jongeren het met heel wat minder genoegen moeten nemen. Het ICC is een 3 daags evenement voor de top C jeugd van Nederland. Het doel van het ICC is om in het kader van de missie, een impuls te geven aan de ontwikkeling van de hockeysport en jongeren in andere delen van de wereld te inspireren. Na eerdere bezoeken aan Botswana en Zambia, was het nu de beurt aan het magische Cuba (Koeba voor de Cubanen).

 

Oud speelster van Amsterdam Dames 1, Judith Frankenhuis, heeft een Cubaanse vriend waar ze mee samenwoont in Amsterdam. Tijdens een van haar bezoeken aan de schoonfamilie, kwam ze in contact met hockey in Cuba. Frankenhuis: "Cuba staat bekend om het baseball. Ik was daarom ook blij verrast te vernemen dat er hockey in het land gespeeld wordt. Bij een bezoek aan het enige kunstgrasveld dat Cuba rijk is, zag ik meteen dat men hulp hard nodig heeft om de sport te laten ontwikkelen. Het veld is tot de draad toe versleten en zo worden bijvoorbeeld klompen van de keepers  bij elkaar gehouden met oude fietsbanden. Aan alles is werkelijk een gebrek.”

 

 

Bij terugkomst in Nederland heeft Judith Frankenhuis contact gezocht met Gabriëlle van Doorn van de KNHB. Van Doorn houdt zich binnen de KNHB onder andere bezig met hockey ontwikkelingsprojecten. Van Doorn: "Toen het verzoek van Judith bij mij binnenkwam heb ik contact opgenomen met het ICC comité omdat ik wist dat zij op korte termijn het twintigjarig jubileum van het evenement hadden en dat betekent dat het weer tijd is voor het adopteren van een project. Het comité was vanaf de eerste minuut enthousiast!”

 

Initiatiefnemer van het ICC, Lutger Brenninkmeijer, nam het verzoek met veel plezier ter hand: "Na geweldige bezoeken aan Afrika en de positieve resultaten aldaar, denk bijvoorbeeld aan het mooie werk van de stichting Hockey Dreams – voorheen Kadish, wilden wij graag een project in een ander werelddeel oppakken. En Cuba sprak ons meteen tot de verbeelding. Binnen vijf minuten stemde het Comité unaniem voor dit verzoek.”

 

Container vol sportmateriaal

Afgelopen jaar werden de 32 deelnemende ICC teams verzocht sportmateriaal in te zamelen. Mede met dank aan diverse hockey importeurs zoals Dita, Kubus Sports, THW, Stag en Verbunt / OBO en de support van Hockey Dreams en de KNHB is er een zeecontainer gevuld met sticks, ballen, wedstrijd tenues, keepers uitrustingen, pionnen, hesjes, schoeisel, scheenbeschermers, etc etc. Frankenhuis: "Via voetbalclub Feijenoord zijn we in contact gekomen met rederij Nirint die ons geweldig heeft geholpen door een container ter beschikking te stellen en het transport naar Cuba voor hun rekening te nemen. Dat stelde ons in staat om alle materialen in Cuba af te leveren. Ook het ministerie van Buitenlandse Zaken  en de Nederlande ambassade in Havana ondersteunen dit project.”

 

Bezoek aan Cuba

Zoals de voorgaande projecten, is Lutger Brenninkmeijer de sportmaterialen persoonlijk gaan overhandigen. Sportmateriaal heeft maar een beperkte waarde als men niet weer hoe hier het beste mee om te gaan. Naast de materialen kiest het ICC comité er voor om het land te bezoeken en ook een overdracht van hockey kennis te realiseren. Brenninkmeijer: "In tegenstelling tot de eerdere projecten waar we meehielpen hockey van de basis op te bouwen, kent Cuba al een behoorlijke infrastructuur. Er wordt in 6 van de 15 provincies gehockeyd. Er zijn in elke provincie sportscholen waar scholieren vanaf 8 jaar elke dag hun sport kunnen beoefenen. Er zijn gekwalificeerde scheidsrechters. Echter de hockeykennis bleek minimaal. Je kan de coaches daar vergelijken met goedwillende ouders in Nederland. Er zijn geen opleidingen voor hockey coaches. Zelfs de leraren lichamelijk oefening op de scholen ontberen veel kennis. Daarom hebben we besloten om een vierdaagse coachcursus te organiseren voor alle coaches die meededen aan de nationale kampioenschappen die zich concentreren midden op het land in de suikerplantage- en ananas stad Ciego de Avilla, waar de teams in een toernooivorm bepalen wie zich mag kronen tot de besten van het land. In de namiddag verzorgde ik deze cursus voor 26 coaches. De teams zijn gewend een hit en run spel te spelen, gelijk aan die van het hockey op natuurgras. We konden dan ook veel informatie aan de coaches overbrengen.”

 

 

Het tweede deel van de trip stond gepland in Santiago de Cuba, de tweede stad van het land, in het zuiden van het 1.100 km lange eiland. Daar zijn diverse clinics georganiseerd voor de hockeyende scholieren op een van de sportscholen. Brenninkmeijer: "Het hockeyveld op deze school lijkt meer op een strand dan op een veld. Het was een hele uitdaging om goede oefeningen aan te reiken. Hetgeen ik had voorbereid in Nederland kon niet zonder aanpassingen toegepast worden. Uiteindelijk hebben we de jeugd en de docenten op een vruchtbare manier kennis laten nemen van het moderne hockey.” Het bleef niet bij deze clinics. Samen met de docenten van de school is Brenninkmeijer ook een van de volkswijken van Santiago gaan bezoeken en op een trapveldje een clinic gaan verzorgen voor de plaatselijke jeugd die veelal niet eerder een hockeystick in hun handen had gehad. Brenninkmeijer: "Ook hier zag je de armoede van het land goed. Net als op de sportschool liepen veel kinderen op blote voeten bij gebrek aan schoeisel. Maar dat belemmerde hun enthousiasme niet. Vol overgave stonden de kinderen in 35 graden te sporten!”

 

De volgende stap

Nu Brenninkmeijer terug is in Nederland zal er gekeken worden naar wat de eventuele vervolgstappen kunnen zijn om het land op meer structurele basis te kunnen ondersteunen. Brenninkmeijer: "Er staat een basis maar de spelers en coaches ontberen rolmodellen. Het zou daarom geweldig zijn als enthousiastelingen vanuit Nederland het project willen continueren door ook een bezoek te brengen aan het land en hun kennis over te dragen aldaar. Daarnaast zoeken we clubs die dit project voor een langere periode willen adopteren zoals bijvoorbeeld Hockeyclub Amsterdam zich verbonden heeft aan Hockey Dreams en Hockeyclub Rijswijk aan een project in Tanzania. Tenslotte zoeken we gastclubs die het leuk vinden om een trip van om de Cubaanse nationale teams aan Nederland financieel mogelijk te maken en oefenwedstrijden hier willen organiseren. Kortom, alle hulp is welkom!”

 

Voor meer informatie:

KNHB: Gabriëlle van Doorn, [email protected]           

ICC: Lutger Brenninkmeijer, [email protected]       

 
 

Onze partners